Ce este feed-ul RSS?

Am vazut (si imi dau seama) ca exista multi oameni care habar nu au ce e aia RSS Feed, Atom Feed sau alte genuri de Feed-uri, gasite pe bloguri si pe site-uri de stiri, in principiu. Daca nu stiu exact ce-s alea nici nu au cum sa le foloseasca. Vreau sa dau cateva informatii de baza. La prima vedere poate parea complicat, dar nu este, chiar daca notiunile sunt noi.

Feedurile permit livrarea de continut aproape instant (cu o ora decalaj maxim - din cauza unui eventual cache), unei aplicatii online sau instalate pe calculator. Continutul poate fi de forma text, poze, film, etc al unui blog, podcast sau al unui site de stiri. Despre podcasturi nu vorbesc, nu prea exista in Romania, asta nu e un podcast, deci nu isi are rostul o discutie despre.

Cum adica livare de continut? Un fel de newsletter, dar mai destept, in timp real. Daca eu postez ceva nou, un post pe blog, in cel mai scurt timp vei primi in programul folosit pentru citirea feedurilor un rezumat (sau textul intreg, depinde de setarile fiecarui feed-reader sau exportator de feed). La fel si in cazul site-urilor de stiri, cand apare un articol nou il primesti in reader. Siteurile care distribuie feed notifica la fiecare material nou publicat toti abonatii.

Cum recunosti site-urile care exporta feeduri

In browserele de internet moderne exista o iconita in adress bar, la afisarea fiecarui site care exporta continut sub forma de feed (Internet Explorer 7.0, Firefox de la versiunea 1.0, Opera de la versiunea 8 in sus, parca). In cazul browserelor care nu ofera acea informatie se cauta iconita de feed in cadrul site-ului. Exista cateva iconite standard:

feed-icons.jpg

Cum citesti feeduri

Simplu, cu o aplicatie instalata pe calculator (Feedreader) sau una web (Google Reader, Netvibes, Bloglines). Copiezi linkul feedului in aplicatie si ea iti serveste continutul nou de pe site de fiecare data cand e accesata. Eu recomand Feedreader-ul, e extrem de simplu de folosit si de organizat.

Aplicatiile date ca exemplu sunt destul de destepte incat e destul sa treci doar url-ul site-ului pe care vrei sa-l citesti ca sa importe feedurile (te vor intreba daca preferi rss 2.0, atom, sau ce format mai e exportat de catre site).

De altfel, Firefox-ul si Opera au optiunea live bookmarks pentru “subscribe to feed”.

Firefox 2.0 recunoste chiar si aplicatiile instalate pe calculator cu care vrei sa citesti feed-ul sau cele web uzuale - se poate seta sa adauge feed-ul automat in cititorul preferat la apasarea iconitei cu feed.

Linkul de feed

In principiu, linkul pentru feed se optine copiind linkul din spatele iconitei de feed, adica click dreapta pe imagine si copy shortcut (Internet Explorer), copy link location (Firefox) sau copy link adress (Opera). Linkul respectiv se adauga in reader-ul preferat.

Cealalta modalitate e click pe iconita cu feed-ul si copierea url-ului paginii in care duce. (pot aparea niste texte ciudat aranjate pe ecran - ala e formatul in care feedurile sunt exportate, nu-ti face griji, readerul stie sa le citeasca bine) - in genere e in format xml.

Sursa : decetutorial

6 Comments

parolah  on April 6th, 2009

tot nu am inteles. imi cer scuze . sunt tanti. si n inteleg. te-ai exprimat in nijte termeni pe care tu ii cunosti. iar eu nu… :( fii bun si explica asa.. ca pentru o tanti. like: pui asta acolo si face poc!.. te rogggg!!!

ken  on February 27th, 2010

ms penreu informati ;) k nu prea aveam idee ce sant feed rss alea ^.^ dar akm am inteles cate ceva cam 75% in procente ^ ^ ms ;)

weeeeeeeeeeeee  on April 10th, 2010

Suna mai complicat decat este de folosit :)

SARA  on May 17th, 2011

MULTUMESC PENTRU EZPLICATII.DORESC SA STIU CE FAC SI AM NEVOIE DE CAT MAI MULTA INFORMATIE.

SARA  on May 17th, 2011

MULTUMESC

tatiana  on November 13th, 2012

Multumesc mult pentru tutoriat si apreciez ca te gandesti la oamenii care nu inteleg terminologia si modul de operare …inca. Face mult sens pentru mine contributia ta.
Ca ea sa aiba impact 100% pentru mine, te rog mult de tot sa ma ajuti sa pun in practica caci asta este nevoia acum ce nu recunosc din ce mi-ai dat tu sunt….. imaginile. ca sa am aceeasi harta mentala cu a ta sa pot executa ceva.
Un model mi-ar prinde bine. Daca si vad cum instalez un feed pe Blogger de exemplu unde deja am instalat un articol si nu stiu cum sa-l distribui ca pe un newsletter, la baza mea de date. Blogger mi-a trimis automat doar mie mesajul insa daca as sti unde sa adaog mai multe adrese cu siguranta ca voi putea face ceva cu informatia de la tine.

Leave a Comment